ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Tegyünk kicsit rendet magunkban!

2018.07.06.

Tegyünk kicsit rendet magunkban!

Néha egy egyszerű kérdéssel rávilágíthatunk arra, mi lehet az akadálya annak, ha nem érjük el a céljainkat, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, ha nem értjük, miért történt velünk az, ami.

Néha egy egyszerű kérdéssel rávilágíthatunk arra, mi lehet az akadálya annak, ha nem érjük el a céljainkat, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, ha nem értjük, miért történt velünk az, ami.

Ha nem vagyunk összhangban magunkkal, ha nem vagyunk hitelesek, ha valahogy érezzük, hogy szétcsúsztak a dolgok, nem igazodunk ki magunkon. Ilyenkor kellenek a jó kérdések, a jó kérdésfeltevők!

Persze attól, hogy a kérdés jó és egyszerű, a válasz még lehet nagyon nehéz, kínkeserves, nehezen megtalálható. Vagy lehet olyan is, amelyet magunk előtt is titkolunk, szégyellünk, rejtegetünk.

Gondolatok - Érzések - Tettek

Ebben a három fogalomban első látásra nincs semmi különös. Életünk ezek körül, ezek mentén zajlik:

- a fejünkben kavarognak, néha még menekülni sem tudunk előlük, szinte üdöznek;

- a szívünkben, sőt, valahol a zsigereinkben, valójában nehezen meghatározható helyen, de nagyon dúlnak: hol kitörő, hol üres, hol vidám, hol szomorú, hol lelkesítő, hol fájó, hol kitőrő, hol letörő, hol támogató, hol visszahúzó...;

- aztán az, hogy mikor lépünk, éppen mikor reagálunk, mi az az inger, melynek hatására tényleg cselekszünk, az megint jó kérdés: magunk sem értjük, ha már addig nem, akkor miért pont akkor, ha még soha, akkor miért pont most, miért mindig ugyanúgy és ugyanazt (pedig hányszor megfogadtuk, hogy nem) - vagy miért NEM, amikor pedig elhatároztuk?! stb.

Sok hiányos, hibás, problémás kombinációjával találkozhatunk a témának:

- Tudom, hogy mit kellene csinálnom, el is kezdtem, de valahogy nem haladok vele, nem élvezem, nyögvenyelős (EZ AZ, AMIKOR NEM SZÍVBŐL CSINÁLUNK VALAMIT! JAVASLAT: ÚJRATERVEZÉS!)

- Magam sem értem, miért kattantam úgy rá, rengeteg időt töltök vele, pedig más dolgom lenne, nincs értelme, hisz úgysincs rá esélyem, valójában fölösleges hobbi, értelmetlen időtöltés stb. (BIZTOS? HA ANNYIRA SZERETED, LEHET, HOGY DOLGOD VAN VELE! - TALÁN EL KELLENE ENGEDNED A HIEDELMEIDET, AMELYEK NEM ENGEDIK, HOGY KISZAKADJ AZ ELVÁRÁSOKBÓL, MEGSZOKÁSOKBÓL, SZABADULJ MEG A KORLÁTAIDTÓL VÉGRE! JAVASLAT: ÁTGONDOLÁS, ÁTKERETEZÉS, KIBESZÉLÉS, MEGÉRTÉS!)  

- Mindig ugyanaz a történet: elhatározom, hogy felhagyok vele, aztán mégsem (persze itt most nem a szélsőségekről, a káros szenvedélyekről és egyéb, komoly kezelést igénylő dolgokról van szó!). (MI A JÓ ABBAN, HA MÉGIS CSINÁLOD? VALÓJÁBAN MIÉRT IS NE CSINÁLHATNÁD, LEHET, HOGY A GONDOLATAIDAT, VAGY AZ ÉRZÉSEIDET KELLENE KICSIT LETISZTÁZNI? JAVASLAT: ÖNISMERETI MUNKA!)

Ragozhatnám még a témát, sorolhatnék példákat, de azt gondolom, néha a kevesebb több!

Ajánlom, figyeljetek erre a hármasra:

1. GONDOLATOK (MEGÉRTÉS, ÉRTELEM, TUDATOSSÁG)

2. ÉRZÉSEK (POZITÍV, NEGATÍV, ÜZENETÉRTÉKŰ, CSONTIG HATOLÓ...)

3. TETTEK (CSELEKVÉS, NEM-CSELEKVÉS)

Ha nincs rá módotok, hogy szakemberrel, barátokkal, értő fülekkel beszéljetek róla, ha nem tudjátok kitisztázni magatokban a dolgot, akkor lépjetek ki a szokásos kereteitekből, tegyetek egy nagy sétát, legyetek egyedül /vagy ellenkezőleg, keressetek társaságot magatoknak, nézzetek jó filmeket! A színház, a jó irodalom, a könyvek, nagyon sokat tudnak segíteni! És töltsetek minél kevesebb időt az online térben! Főleg, ha ilyen szép az idő és nyár van!! 

Aztán ha megvan a megoldás, akkor hajrá!

Boldog, szép és tartalmas napokat!

Hallgassatok a szívetekre, az mindig tudja a megoldást!

Koskovics Éva

coach

www.kokart.hu

Csatlakozz Fb oldalunkhoz, hogy:
- írásaink, letölthető szakmai anyagaink eljussanak Hozzád! 
- tagja legyél egy olyan közösségnek, ahol értik a Te helyzetedet, gondjaidat és örömeidet!
- megmutassuk a munkáltatóknak, milyen sok édesanya számára lenne megoldás az atipikus foglalkoztatás és elsőként értesülj ezekről az álláshirdetésekről!

vissza