ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Te tudod, hogy miért nem vágsz bele, mi tart vissza?

2018.09.06.

Te tudod, hogy miért nem vágsz bele, mi tart vissza?

Az elmúlt 3 évben több pszichológust megismertem, mint eddigi életemben összesen.

Te tudod, hogy miért nem vágsz bele, mi tart vissza?

Az elmúlt 3 évben több pszichológust megismertem, mint eddigi életemben összesen. Több olyan projektben dolgoztam, ahol a kollégák többsége pszichológus. Ha visszagondolok arra, amikor én harminc évvel ezelőtt a Közgázon, annak a tanár szakán pszichológiát tanultam, látványos, mennyit változott azóta a világ ezen a területen is. Nem emlékszem, hogy akkor bárki az ismerőseim közül járt volna pszichológushoz. Mi a pedagógia tárgy keretében tanultuk, sőt, olyan fogékonyságot mutattunk néhányan a csoportból, hogy tanárunk, Hegedűs T. András aztán a kötelező időszak után, gyakorlatilag végig az egyetem ideje alatt külön kurzust tartott nekünk. Óriási kitárulkozások, nagy világmegváltások, csoportdinamika, szerelmi drámák, sajnos más drámák is, életre szóló emlékek fűznek ehhez a csapathoz, Hegedűshöz, aki sajnos már nincs köztünk. Láncdohányos volt. Hogy mennyire más volt akkor minden, az is jól mutatja, hogy ma elképzelhetetlen hasonló óra. Képzeljétek el, azzal indított, hogy bedobott az asztal közepére két dobod Sophiane cigarettát és tudta, előbb-utóbb mindenki ráveti magát, füstölni fogunk, mint az állat és kimondjuk azt is, amit addig rejtegettünk, vagy nem tudtunk megfogalmazni. Szerencsére mi nem szoktunk rá a cigire, de a lélekre való odafigyelés, az érzelmek fontossága és szavakba öntése mindannyiunk számára nagy iskola volt (sőt, van, aki már régen pszichológusként dolgozik közülünk).

Mára elfogadottabbá vált, hogy pszichológushoz lehet fordulni, már azt is tudja a többség, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között (utóbbi orvos), sőt, mióta az HBO-n végignézhettük a Terápia című nagysikerű sorozatot, még többen válhattak ’szakértőivé’ a területnek, sokak számára megvilágosodott, hogyan is folyhat egy terápia, hogy dolgozhat egy pszichológus, illetve, hogy a pszichológus is ember...

De nem ennek szeretnék itt reklámot csinálni. Sajnos még ma is jellemző, hogy a legtöbben akkor fordulnak segítségért, ha már nagyon nagy a baj. Pedig a lelki egészség ugyanolyan, mint a testi: minél jobban ügyelünk a megelőzésre, annál jobbak a kilátásaink, illetve minél korábban fordulunk segítségért, annál előbb van esélyünk arra, hogy megállítsuk a kedvezőtlen folyamatokat. Ha már nagyon nagy a baj, hosszabb lesz a gyógyulás, a kilábalás is. Ha még egyáltalán…

Ezért van, ezért lehet nagy szerepe a coachingnak, a coach-oknak! Mi abban segítünk, hogy időben felismerjük, mit hogyan kellene csinálnunk, hogy ne fussunk bele rossz döntésekbe, illetve ha már rossz úton vagyunk, hogyan térhetünk le arról, hogyan valósíthatjuk meg álmainkat, céljainkat. Természetesen mi nem gyógyítunk, mi egészségesekkel dolgozunk. De hogy ki meddig egészséges, az külön téma, abba most itt nem mennék bele.

Amikor egy évvel ezelőtt elindítottam a Sart/Restart programot, azért tettem, mert sok olyan példát láttam, amikor kényszeredetten élték az életüket emberek: nem élvezték amit csináltak, beleragadtak egy helyzetbe, a kiégés határán taposták a mindennapokat, csak emlegették mit kellene elkezdeni, milyen álmokat szövögetnek, de nem merték elkezdeni, nem mertek váltani. Gondoltam egyet: milyen jó lenne többükkel együtt dolgozni, csoportban megélni, ki hogyan áll ezekkel a dolgokkal, ki miért nem meri venni a bátorságot és meghozni a nagy döntést. A dolog jobban sült el, mint gondoltam. Nagy megélések voltak, jó emberi kapcsolatok jöttek létre, ma is követjük egymás életét, szurkolunk egymásnak. Nem mondom, hogy mindenkinek minden összejött, de azt állítom, hogy mindenkinek segített a folyamat.

Csak néhány visszajelzés a résztvevőktől:

-          Sokat kaptam a programtól. Leginkább azt, hogy érdemes magammal foglalkozni. Érdekes volt az egész folyamat, nagyon meglepő volt, hogy milyen jó ötleteket kaptunk egymástól. Nagyon szimpatikusak voltak a társak, a coach. Én nem sokat tudtam eddig a coachingról, de az tetszik, hogy konstruktív, kreatív és előretekintő.

-          Azért nem válaszoltam eddig, mert annyi munkám lett, hogy nem tudok tőle mással foglalkozni. :). Nagyon beindultam és tele vagyok tervekkel, ötletekkel. Köszönöm a restartot  és további sikeres foglalkozásokat kívánok Neked és a csoportjaidnak!

-          A programtól bár lendületet és motivációt vártam, végül inkább úgy értékelem, hogy azt kaptam tőle, hogy felnyitotta a szemem, megerősített abban, hogy jó utat képzeltem el magamnak, csak nem kell megállnom az úton, tovább kell mennem rajta! Kicsit olyan, mint egy csoport-bátoritás :-)

-          A program hatására nem csinálok egyelőre másképp semmit, pusztán annyit, hogy vállalom magam. Vállalom azt, amit elképzeltem, ennek hangot adok, igényt tartok az igényeim beteljesítésére.

 

Most itt a lehetőség csatlakozni az induló, kifejezetten nőknek szánt csoporthoz.

Ha érdekel, nézz bele, gondolkozz el rajta, gyere el! Ha pedig egyéniben vállalkoznál inkább a folyamatra, annak sincs semmi akadálya!

https://www.facebook.com/events/516461475468631/

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

www.treevision.org

 

vissza