ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Így erősítheted a pszichológiai immunrendszered!

2018.07.24.

Így erősítheted a pszichológiai immunrendszered!

Korábbi írásaimban a pszichológiai immunrendszert alkotó olyan tényezőket mutattam be, mint a racionális gondolkodás, a kontrollérzés, vagy a koherencia. Az öntisztelet szerepe is kiemelkedő, ami önmagunk „gondozását”, az önjutalmazást jelenti. A pszichológiai immunrendszernek azonban az is fontos része, ahogy megéljük viselkedésünk hatását a világban, ahogyan viszonyulunk saját fejlődésünkhöz, és az önmegvalósításhoz.

Korábbi írásaimban a pszichológiai immunrendszert alkotó olyan tényezőket mutattam be, mint a racionális gondolkodás, a kontrollérzés, vagy a koherencia. Az öntisztelet szerepe is kiemelkedő, ami önmagunk „gondozását”, az önjutalmazást jelenti. A pszichológiai immunrendszernek azonban az is fontos része, ahogy megéljük viselkedésünk hatását a világban, ahogyan viszonyulunk saját fejlődésünkhöz, és az önmegvalósításhoz.

Énhatékonyság érzés

Az énhatékonyság érzés egy szilárd meggyőződés, hogy képesek vagyunk az általunk kitűzött célokat elérni, megvalósítani. Az énhatékonyság megtapasztalása az önértékelésben kiemelkedő szerepet játszik. Azok a helyzetek, amelyekben tudásunkat, képességeinket kell használnunk segítenek a reális önismeret és énkép kialakulásában, az így elért sikerek pedig önbizalmat adnak. Miért fontos ez? Az  énhatékonyság megélését erősen befolyásolják azok a célok, amelyeket kitűzünk. A túl könnyű célok nem jelentenek kihívást és nem adnak képet valós képességeinkről, így nehezen használhatók fel énerősítésre, önmagunk építésre. A túl nehéz, képességeinket lényegesen meghaladó célok, - melyek elérése lehetetlen - szintén meggátolják az énhatékonyság megélését.  A reálisan kitűzött célok, melyek megfelelnek személyiségünknek, tudásunknak, képességeinek és amelyekért kitartóan képesek vagyunk dolgozni,amelyek révén megtapasztalhatjuk, hogy a befektetett munkánk, energiánk meghozza a várt eredményt, segítenek az énhatékonyság érzésének megélésében nap, mint nap.

Azonban nem csupán céljaink, élethelyzeteink sem mindig segítik elő a hatékonyság érzésének megélését…

Mire vagyok képes?

Az énhatékonyság érzése az önbecsülésünkben fontos szerepet játszik. Ám bizonyos élethelyzetekben, életszakaszokban ennek megélése akadályba ütközik. Ilyen helyzet előfordulhat például a gyermekáldást követő években, a munkahely elvesztésekor, vagy a nyugdíjba vonulást követően. Akinek a változást megelőzően élete, munkája rendszeresen olyan feladatok, kihívások elé állította, melyekben kompetensnek, hatékonynak és sikeresnek érezhette önmagát, azok számára nehézséget jelenthet újraértelmezni, az új helyzetben megtalálni ezt az érzést. Gyakran ez az állapot önértékelési problémákhoz, akár az értéktelenség érzéséhez, a saját képességeinkben, tudásunkban való elbizonytalanodáshoz is vezethet.  Ilyenkor olyan új célok kitűzésére lenne szükség, melyek ha más módon is, de újra lehetővé teszik az énhatékonyság érzésének átélését.

Növekedés, vagy összeomlás

Vannak élethelyzetek, amelyek erősen próbára teszik pszichológiai immunrendszerünket. A fent említett példák, amelyekben valóban csökkenhet a korábbiakban megszokott kompetencia, a hatékonyság megélése is ilyen lehet. Vannak, akiket nagyon megviselnek ezek az élethelyzetek, míg mások - ha nem is zökkenőmentesen - összeomlás nélkül élik meg a változásokat. A kulcs a pszichológiai immunrendszer másik két tényezője: a rugalmasság és a növekedésérzés. 

A növekedés érzés alapja az egyénnek az az önmagáról alkotott képe, miszerint képes a folyamatos fejlődésre, önkiteljesedésre és tapasztalatai alapján egy új helyzetben is az önmegvalósítás lehetőségét várja el.

Ez az elvárás egyben motiváció is arra, hogy reális, de az énhatékonyságát segítő célok keressen. Ehhez az elváráshoz szorosan kapcsolódik a rugalmasság, kihíváskeresés dimenziója, ami a pszichológiai immunrendszer következő eleme. Mit jelent a rugalmasság? A kihívások vállalását, az új iránti nyitottságot és fogékonyságot, a változás és a fejlődés igenlését. Akit a rugalmasság jellemez, az a változásokban a fejlődés lehetőségét keresi és képes újraértelmezni saját céljait, vagy éppen a hatékonyságának megélését is.

A fejlődés, az önkiteljesedés természetesen nem csupán az újabb diploma megszerzése, a jobb állás, vagy a magasabb fizetés. Az önismeret, a befelé irányuló figyelem gyakran háttérbe szorul a "világi" célokhoz képest, pedig fontos és értékes fejlődési cél lehet. 

Bár elméletben ez a viszonyulás egyszerűnek és kézenfekvőnek tűnik, a valóságban közel sem feltétlen az. Amennyiben várható, hogy élethelyzetünk jelentős változások elé nézünk a közeljövőben, érdemes a pszichológiai immunrendszer erősítésére már akkor időt és figyelmet szánni, amikor a változás még nem következett be.  A tudatosság, a felkészülés, önmagunk és szükségleteink megértése, céljaink átgondolása és a választás lehetőségének tudatos megélése meghálálja a rászánt energiát.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Ha kíváncsi vagy rá, milyen erős a pszichológiai immunrendszered, kattints a linkre!

vissza