ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

"Anyatestből" lehet újra női test!

2019.02.19.

"Anyatestből" lehet újra női test!

Anyatest Projekt! Már a név is megtetszett, mert aki már életet adott egy gyermeknek, az pontosan tudja, hogy a teste a szülés után megváltozott.

Anyatest Projekt! Már a név is megtetszett, mert aki már életet adott egy gyermeknek, az pontosan tudja, hogy a teste a szülés után megváltozott. Megváltozott, de nem ennek a változásnak nem feltétlen kell tartósnak lennie, azt még kevésbé, hogy véglegesen „eldeformálódott”! Természetes vágy, hogy szeretnénk visszanyerni szülés előtti alakunkat, szeretnénk újra vonzó nőnek érezni magunkat, de kisgyermekes anyukaként ez nem annyira egyszerű feladat! Vannak olyan mázlisták, akiknek szinte magától tűnnek el a kilók és a zsírpárnák a szülést követően, de többségünknek tennie kell ezért! Hogyan, mikor, hol? Ezekre a kérdésekre is kerestem a választ, mikor Kulcsár Vajda Enikővel, az Anyatest Projekt alapítójával, kreatív és szakmai vezetőjével beszélgettem, aki maga is kétgyermekes édesanya, táncos, sportoktató és mindemellett szociológus is!

 • Téged mi ösztönzött arra, hogy édesanyáknak segíts visszanyerni eredeti önmagukat, ezzel nőiességüket, önbizalmukat?

 • A rémület, sokk és  kétségbeesés amit én magam éreztem az első  szülés után! :-) Viccen kívül, amikor megszületett az első gyerekem, egyrészt egy csodálatos idilli állapotba kerültem, el voltam foglalva az anyaság megélésével. a babám felfedezésével, imádtam MINDENT elolvasni a szoptatásról, az alvásról,  imádtam erről beszélni a többi kisgyerekes anyával- egy szuper időszaka volt az életemnek. Az viszont egyáltalán nem volt szuper, hogy nem tudtam, mit csináljak a testemmel! Már előtte is sok évig tanítottam, még több évig professzionálisan táncoltam, szóval volt egy tudásom a testemről, ami hirtelen nem segített. A hasam nagy maradt, amit utáltam, mindenféle gátizomproblémáim lettek- addig azt sem tudtam, kis túlzással, hogy VAN gátizmom. Ezerfelé indultam összeszedegetni az ismereteket, tanultam amit csak lehetett. A második gyerekemnél ezért már sokkal gördülékenyebb volt minden, a saját tapasztalataim adják a módszerem alapját és motivációját.

 • Röviden összefoglalnád, mi az anyatest projekt lényege?

 • Az, hogy keress megoldásokat! Ezerféle nyűge van a nőknek szülés után- az öröm mellett, amit persze nem szabad elfelejteni, de akkor is. A testük változásait nehéz elfogadni, amit maximálisan megértek, emellett van egy óriási, elképzelhetetlen életmódbeli változás. A legtöbb nőt nagyon zavarja, ha nehezen fogy le, ha lóg a hasa és még mindig terhesnek néz ki, ha inkontinens lesz, ha nagyon fáj a háta, a csípője, a szeméremcsontja. Rengeteg minden lehet- de MEGOLDÁSOK is vannak! Jöjjön el workshopra, csináljon valamilyen online programot, keressen szakembert a közelben ha belefér időben-rengeteget fejlődött a szülés utáni regeneráció gyakorlata az elmúlt években, elméletileg is és a megoldási lehetőségeket tekintve is. Nem kell semmibe belenyugodni, és nem kell rögtön orvosi megoldásokat, műtétet keresni. Tudom, hogy az időbeosztás nehéz kérdés, ezért vannak speciális online megoldásaink, ütemezett edzésprogramok vagy többlépcsős videósorozatok- ezekkel egészen a csúcsformáig el lehet jutni, és mindig van hozzá szakértői segítség, meg más anyák közössége, akik szintén sokat lendítenek azon, hogy senki se érezze magát egyedül a problémáival.

 • Miért jobb csatlakozni az anyatest projekthez, mint megvenni egy fitness, vagy aerobic DVD-t?

 • Ó, messze hatásosabb! Itt ütemezve kapod a videókat, amelyek egymásra épülnek- ez tehát egy kidolgozott edzésprogram, amibe bele van építve a fejlődés. Sokat, nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy hogyan lehet időben rugalmas a program- ebben vannak kötöttebb és szabadabb megoldásaink, de mindegyik olyan, hogy rendszertelen időbeosztásban, random szabadidővel is végezhetőek! Én sem gondoltam volna soha azelőtt, hogy otthon edzeni ilyen élvezetes és hatásos lehet- de ha egyszer nem tudok rendszeresen eljárni edzésekre, akkor így tudom megoldani, és nagyon megszerettem! Van már egy szertartás erre- ahogy rákészül az ember, kicsit elpakol, felveszi az otthoni edzős cuccát- ennek is kialakul a jóféle rituáléja.

 • Talán sokan úgy érzik, hogy nincsenek elég jó formában, hogy belekezdjenek egy ilyen projektbe, főleg, ha szülés előtt sem sportoltak rendszeresen. Jogosak ezek az aggodalmak, vagy bárki bátran belevághat?

 • Bárki belevághat, ha az orvos zöld utat adott, illetve ha van valamilyen egészségügyi ellenjavallat, azt jelezzük. Sokszor van amúgy, hogy valamelyik résztvevőt  továbbirányítok megfelelő szakemberhez, ha kiderül közben, hogy szükség van rá. Amúgy van erre egy kedvenc jógás mondásom, elmondom, oké? Szóval: Azt mondani, hogy túl merev vagy a jógához pont olyan, mint azt mondani, hogy túl koszos a lakásod a takarításhoz.  Erről rögtön eszembe jut egy másik klasszikus, a Mancs őrjárat- na, ez a rajzfilm a kislányom kedvence, ismeritek ti is valószínűleg. Ottz a mottó: Nincs túl nagy falat, vagy túl kicsi kutya! És igen, nincs túl nehéz edzés vagy túl edzetlen ember- meg kell nézni hogy mi neked a megfelelő szint, és bele kell vágni! Van például egy új kedvencem, a TurbóPLUSZ program, ami már egészen edzetteknek is tud kihívást okozni. Aki pedig végigmegy a szülés utáni sorozatunkon-  Hurrá, szültem! -online regeneráló program, utána Turbó majd a TurbóPLUSZ- az egészen kiváló formába kerülhet a végére, nagyjából öt-hat hónap alatt.

 • Vannak-e olyan ellenjavaslatok, vagy veszélyek, amelyeket érdemes figyelembe venni a torna megkezdése előtt? Szükséges-e nőgyógyásszal konzultálni,esetleg Tőled is kérdezhetnek-e az édesanyák?

 • Kérdezhetnek, sőt kérdezzenek is! Minden kérdés jó, és a ezért vannak a különféle online csoportjaink, hogy a lehető leggyorsabban választ lehessen kapni. Magához a program megkezdéséhez nem kell különleges orvosi konzultáció.

 • Úgy tudom, hogy speciális végzettséggel is rendelkezel a terhesség utáni torna területén. Ilyen speciális terület a szétnyílt hasizom, ami sok édesanyát érint! Pontosan mi ez, honnan tudhatjuk, hogy nekünk is ez a problémánk és mit tehetünk ilyenkor?

 • Igen, az edzői és táncművészi végzettség mellett posztnatális szakedző vagyok lassan egy éve már hivatalosan is  (Postnatal Fitness Specialist PFA). A szétnyílt hasizomról ideteszek egy linket, rengeteget lehet olvasni róla a honlapunkon, ez csak egy bevezető írás, de van egy egész sorozat róla. https://www.anyatestprojekt.hu/a-szetnyilt-hasizom-nem-jelenti-azt-hogy-szetszakadt-a-hasad-viszont/

 • Több különböző típusú program közül választhat, aki felkeresi a honlapotokat (www.anyatestprojekt.hu). Hogyan lehet eldönteni, hogy melyik lesz az erőnléti állapotunknak, vagy az egyéni igényeinknek, lehetőségeinknek leginkább megfelelő választás? Van-e lehetőség személyes, vagy online konzultációra a tréning előtt?

 • Megpróbálunk mindent a lehető legrészletesebben leírni itt, ezen az összefoglaló oldalon.  Lehet jönni egyéni konzultációra hozzám, ha valakinek speciális kérdései vannak, személyreszabott dolgokat akar, de ez nem feltétele a programoknak. A lényeg, hogy legyen kedve kipróbálni valakinek. Mozogni jó, és nem büntetés a tegnap megevett csoki miatt!

Bár én lassan 9 éve szültem, a munka és a család mellett kevés időm jutott a mozgásra. Amikor Enikő meghívott, hogy próbáljam ki az online edzésprogramot sok kérdés és kétség merült fel bennem. Fogom én ezt bírni? Milyen lesz egy laptop előtt tornázni? Amikor azonban kipróbáltam egy edzést, akkor a kétségeim megszűntek. Enikő érthetően és követhetően magyarázta el, mit és hogyan csináljak, kezdőként is nagyon élveztem a tornát és bevallom, nagyon büszke is voltam magamra, hogy tettem valamit önmagamért! Ezek után már nem is kétséges, hogy belekezdek a márciusban induló programba és ígérem, hogy beszámolok majd a tapasztalataimról Nektek is!

Köszönöm szépen az interjút Kulcsár Vajda Enikőnek, az Anyatest Projekt alapítójának!

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

vissza