ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Hermán Noémi - klinikai szakpszichológus és gyermekterapeuta

Hermán Noémi - klinikai szakpszichológus és gyermekterapeuta
Helyszín:Solymár
Szakember:Pszichológus

Gyerekterápia

A gyerekterápiában véleményem szerint nincsenek instant módszerek, amikkel 2-3 alkalom alatt elmulasztjuk a tüneteket. Vagy ha igen, akkor azok nem lesznek tartós változások. Ha szembekerülök egy „problémás” gyerekkel, az első lépés mindig a bizalomteli kapcsolat kiépítése, e nélkül bármi más hiábavaló lenne.

Ha ez már megvan, jöhet egy közösen alakított, sokszor „melós” munkafolyamat, ahol a cél, hogy a gyerek boldog legyen, és jól tudjon alkalmazkodni a világhoz, amiben él. Legalább ennyire fontosnak tartom a szülőkkel való folyamatos konzultációt is.  Egyrészt mert ők ismerik a legjobban gyermeküket, másrészt pedig a szülő-gyerek kapcsolat javítása a cél, nem pedig megoldani a problémát a hátuk mögött.

Óvodáskortól serdülőkorig várom a gyerekeket. A módszerek, amikkel  dolgozom  változatosak, mert amíg az egyik gyerek  rajzolni  szeret, a másik inkább beszélni vagy mesét írni. A játék (báb, játék állatok, babaház) általában központi szerepet kap, mert a legjobb  feszültség levezető és az egyik leghatékonyabb  terápiás eszköz egyszerre.  Nagyobb gyerekeknél a verbalitás már hangsúlyosabb, ezen kívül relaxáció, művészetterápiás elemek (festés, rajzolás, gyurmázás) vagy éppen önismereti játékok is szerepet kapnak.

Tünetek és problémák, mellyel várom az anyukák jelentkezését:

-szorongásos problémák (bepisilés, körömrágás, tik, túlzott félelem, szeparációs szorongás)

-önértékelési problémák

-magatartási problémák (agresszív, dacos, ellenálló viselkedés)

-nevelési nehézségek, kérdések

-krízishelyzet a családban (kistestvér születése, szülők válása, haláleset)

-alvással, evéssel kapcsolatos lelki eredetű problémák

 

Szülőkonzultáció

Nem feltétlen kell megvárni, hogy megjelenjenek a konkrét pszichés tünetek. Ha szülőként azt érezzük, hogy elbizonytalanodtunk, hogy nem találjuk a helyes utat gyermekünk megfejtéséhez, akkor érdemes külső segítséget kérni. A legtöbb esetben, ha idejében megoldást találunk a probléma gyökerére, megelőzhető lenne a tünetképződés és ez által a terápia is. Ilyenkor a gyerek jelenléte nélkül, úgynevezett szülőkonzultáció formájában részletesen átbeszéljük a probléma lehetséges okait, és a megoldási módokat. Konkrét nevelési kérdések esetén is várom az anyukákat.

-Melyek a gyerekek valódi érzelmi igényei?

-Hogyan tudjuk meghúzni a határokat?

-Hogyan tudjuk enyhíteni az örökös ellenállást?

-Hogyan ne neveljünk szorongó gyereket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel nap, mint nap megküzdünk anyaként. Ilyenkor jó tud lenni egy iránytű, ami segít eligazodni a gyereknevelés útvesztőiben.

 Hermán Noémi vagyok, klinikai szakpszichológus és gyermekterapeuta.

Tel: 0670 366 75 71
E-mail: hermannoemi@gmail.com

Név:*
E-mail cím:*
Hozzászólás:*
Még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!