• Add to favorites
  • Email
  • PDF
  • Print

Bár javában tombol a nyár, azért mostanában is előfordulhat, hogy rosszabbra fordul az időjárás. Esős, hűvös időben a gyermekek szórakoztatási lehetőségei korlátosak, a játszóház pedig nem olcsó mulatság. Megoldás lehet ilyenkor egy kis „kultúra”. A jó hír, hogy vannak napok, amikor a család ingyen látogathatja a múzeumok állandó tárlatait.

 

muzeumkertA kulturális miniszter engedélyével rendelkező múzeumok állandó kiállításait havonta egyszer, az intézmény által meghatározott napon ingyen látogathatod, már ha megfelelsz/megfeleltek az alábbi feltételek egyikének: 26 évesnél fiatalabb vagy, illetve 18 évesnél fiatalabb személy(eket)t kísérsz, aki(k)nek közeli hozzátartozója vagy (azaz szülője, nagyszülője, örökbefogadó, mostoha- vagy nevelőszülője). Ez utóbbi esetben két felnőttre vonatkozik az ingyenes belépés, magyarul az egész családra.

Hogy melyek ezek a napok? Természetesen intézményenként változnak, ezzel együtt összegyűjtöttünk néhányat.

A Hadtörténeti Múzeum , a Ludwig Múzeum és a Közlekedési Múzeum minden hónap utolsó vasárnapján tartja az ingyenes napot, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum minden hónap harmadik vasárnapján. Az Iparművészeti, a Nemzeti, a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria minden hónap harmadik szombatján, a Néprajzi és a Természettudományi Múzeum minden hónap első vasárnapján, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum pedig minden hónap utolsó szombatján.

Ezen felül a nemzeti ünnepeken, azaz március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án senkinek nem kell fizetni a múzeumokban, még az időszakos kiállítások megtekintéséért sem.

Végül: vannak olyan múzeumok (nem csak a kulturális miniszter engedélyével rendelkezők közül), amelyeket bármikor, bárki ingyen látogathat. Ilyen például  Budapesten a Pesterzsébeti Múzeum (a hozzá tartozó Gaál Imre Galériával együtt) és a Tűzoltó Múzeum, Kismaroson a Sváb Muzeális Gyűjtemény, Dunabogdányban a Helytörténeti Gyűjtemény, vagy a márianosztrai Faluház.

A kedvezményes belépést szabályozó kormányrendeletet itt találod: http://museum.hu/latogatot_megilleto_kedvezmenyek