ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

SZÜLETETT KÉPESSÉGEK-TÁMOGATÓ KÖRNYEZET-ÖNBECSÜLÉS-ÖNBIZALOM

2018.07.02.

SZÜLETETT KÉPESSÉGEK-TÁMOGATÓ KÖRNYEZET-ÖNBECSÜLÉS-ÖNBIZALOM

Az én időmben, 6 évesen kellett iskolába mennünk, nem mérlegelték a képességeinket, aki elérte a 20 kg-ot, annak menni kellett!

Az én időmben, 6 évesen kellett iskolába mennünk, nem mérlegelték a képességeinket, aki elérte a 20 kg-ot, annak menni kellett! Nyár végen született kisgyerekként, éppen hogy csak 6 évesen pontosan egy fejjel voltam alacsonyabb majdnem mindenkinél. Szinte biztos volt, hogy nem leszek annyira ügyes, mint iskolatársaim, akik közül sokan egy évvel idősebbek voltak nálam. De én ügyes voltam! Jól futottam, mert kitartó voltam. Ha talajtorna gyakorlatot tanultunk, mindig rajtam mutatták be, mert Éva néni, a testnevelő tanár, tudta, hogy nekem menni fog és a labdajátékokban is remekül megálltam a helyem. Nem értettem hogyan, elméletileg hátrányos helyzetből indulva, de mindent jól tudtam!

Hogy lehetett ez?!

Nem voltam tornász vagy atléta alkat és mégis sokszor jobb voltam a nálam akár egy évvel idősebb, papírforma szerint érettebb idegrendszerű erősebb társaimnál, hogy lehetett ez? Úgy, hogy én voltam az érettebb? Hogyan lehetséges ez? Az öröklött képességek mindössze 40%- ban számítanak a mozgáskészségbe, honnan származik a maradék 60%? Nem csak testalkatunkat izmaink rostozatát, motiválhatóságunkat örököljük, hanem a környezetet is.

Támogató környezet-példamutatás

Apukám és Keresztapám tornászok voltak, az Ő történeteik alapozták meg a mozgáshoz testedzéshez való hozzáállásunkat. Nagyon büszke voltam Rájuk, amikor hallgattam őket. Ahogy Apukám hosszasan taglalta a "hátra szaltó miért is könnyebb mint az előre szaltó", vagy amikor edzésen kificamodott a válla a felépülése után, nem adta föl a terveit és visszatért a tornaterembe.
"A sportoló nem iszik és nem dohányzik, mert az rontja a teljesítményt."
"Mindig maradjon az ember ura a helyzetnek."
"Addig kell mindent gyakorolni, amíg nem sikerül."


Csupa izom Apukám tenyerében álltunk, vagy éppen fél kézzel tartott minket és egyensúlyoznunk kellett, együtt dolgoztunk! Miközben egyensúlyérzékünk koordinációnk fejlődött eközben. A kertünkben nem hinta volt, hanem gyűrű hinta. Apu azt mondta, ha hintázni szeretnétek, akkor fel kell másznunk, így felmásztunk minden nap, úgy százszor. Nővérem a "krisztuskeresztet" is meg tudta csinálni, ami az egyik legnehezebb gyűrű elem.Játékosan ügyesedtünk erősödtünk. A bonyolultabb talajgyakorlatokhoz Apukám hozatott egy köbméter homokot, hogy abban gyakoroljuk, hogy ne üssük meg magunkat, ne tántorodjunk el. A mozgás ne félelemmel kudarccal sérüléssel járjon. És ott volt velünk segített tanított és következetesen dicsért.

Pozitív hozadék, koncentráció, figyelem, fegyelmezettség

Az emberi agyban a mozgás és beszédkészségért felelős agyterület egymás mellett a homloklebenyben van, ami az intellektus és a problémamegoldó gondolkodás központja is. Azaz a mozgás fejleszti a beszédkészséget és a mentális képességeket is. A bonyolultabb összetettebb gyakorlatokhoz koncentrálnunk kellett, "mert amit csinálsz abban ott kell lenned teljes figyelmeddel minden, idegszáladdal így kerülhető el a baleset", ezt hamar megtanultuk! Ezeknek a korai tapasztalatoknak az iskolában is nagy hasznát vettük!

A mozgás öröm is lehet

Csecsemő kortól kövessük a kisgyermekek mozgásfejlődését. Csecsemőkorban alapozódik meg a kisgyermek vázizomzata, csontozata. Egy gyermekről sem szabad lemondani sem és elkönyvelni ügyetlennek, lassúnak, figyelmetlennek. Igaz nem fotelben ülve hanem kitartó munkával hátrányból is előnyt lehet kovácsolni!!! A szülőknek hitelesnek kell lenni, jó példával kell elő járnia.  Az egész család életminőségét javítja a sport és az együtt töltött idő.

Manapság mindenki időhiányban szenved, olyan egyesületekre van szükség, ahol az egész család kontrolláltan, szakemberek segítségével tud sportolni.  Fókuszban van az egészség a mozgás szeretete, de elkerülhető az élsporttal járó stressz, mert a mozgás öröm is lehet.
Jó, közös sportolást mindenkinek!

Mohácsi Petra , DSGM szakgyógytornász 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!