ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Szükségünk van a mesékre!

2018.12.21.

Szükségünk van a mesékre!

Interjú Horváth Dorkával, a BOOKR Kids alapítójával

 

Egyre több szülő és pedagógus panaszkodik arról, hogy nem olvasnak a gyerekek! A digitális technika terjedése valóban látványosan háttérbe szorította a könyvek, az olvasás szerepét, hisz az intenzív ingerek, a gyorsan és könnyen megszerezhető élmények mellett a lassú, energia-, és időbefektetést igénylő tevékenységek – mint az olvasás – valóban unalmasnak tűnnek a gyerekek, fiatalok számára. Ugyanakkor lehet, hogy a megoldást is az új technológiák fejlődése hozza majd el? Horváth Dorkával, a BOOKR Kids alapítójával beszélgettem erről:

- A BOOKR Kids alapgondolata egy igazán szemléletváltó megközelítés. Ahelyett, hogy  a digitális technikákat kárhoztatnánk az olvasás háttérbe szorulása miatt, inkább állítsuk ezt a lehetőséget a jó ügy szolgálatába! Röviden bemutatná, mi is a BOOKR Kids alapgondolata?

- A BOOKR Kids alapjait valahol a betű szeretetében kell keresni.

 Hiszünk benne, hogy a digitális világban is szükségünk van történetekre, felnőttként is felidézhető mesékre. Ugyanakkor látjuk, hogy milyen nehéz a mai generáció számára átadni az olvasás szeretetét, hiszen annyi inger éri a gyerekeket a különböző digitális felületeken, hogy a könyvek még versenyhelyzetbe sem kerülnek ezekkel az eszközökkel. Mi ezt a tapasztalatot szeretnénk pozitív irányba fordítani, és a betű szeretetét egy másik felületre átültetni. Ha már elkerülhetetlen, hogy a gyerekek valamilyen módon okoseszközt vegyenek a kezükbe, akkor kapjanak biztonságos és igényes tartalmat. Nem mellesleg egyre több cikk számol be arról, hogy a megfelelő tartalom kiválasztásának képessége elengedhetetlen kompetencia lesz a felnövő generáció számára, így nem tiltani kell őket az eszközhasználattól, hanem megmutatni, hogyan tudnak jól választani. Én ebben is látom a szülők, és a mi felelősségünket.

- Rendkívül kreatívnak tartom az ötletet, de honnan jött az inspiráció és a motiváció mindehhez?

- Könyvkiadói családból jövök, és felnőttként is évekig a könyvszakmában dolgoztam, így volt lehetőségem látni, hogy milyen nehézségekkel áll szemben a könyvszakma. A Corvinuson is új médiával és e-leraninggel foglalkoztam a doktori képzésem alatt, hogy minél inkább átlássam ezt a területet. A BOOKR Kids ötlete 2014-ben született meg, amelyet a következő év januárjában sikerült egy applikáció formájába önteni. Amiben újítani szerettünk volna az az, hogy több vizuális ingerrel töltjük meg a hangoskönyveket. Mi tulajdonképpen egy animált e-bookot hoztunk létre, hogy komplex meseélményt adjunk képpel, hanggal és készségfejlesztő feladatokkal. Azt hiszem, ezzel nem csak egy piaci résre sikerült rálelni, de arra is, hogy valahogyan hidat tudjunk képezni a digitális eszközök és az olvasás szeretete között.

- Gondolom pontos számokkal rendelkeznek arról, hogy mely könyvek a legnépszerűbbek a BOOKR Kids felületén. Összesen hány mesekönyv érhető el digitális, vagy hangoskönyv formában? Említene néhányat a kedvencek közül?

- Jelenleg közel 300 klasszikus és modern történet közül választhatnak az applikációt letöltő családok. De az új, iskolák számára készített alkalmazásunkban, a BOOKR Suliban  már kötelező és ajánlott olvasmányok is szerepelnek, ezzel pedig még több mint száz könyvvel bővült a repertoár. Az egyik legnagyobb kedvenc az olvasóink körében a Pál utcai fiúk, amelyhez a mi grafikusi csapatunk készítette az egyedi illusztrációt is. De ugyanilyen szerelemprojekt a Kőleves vagy pedig József Attilától a Mama. Ezek a történetek már a Mesetárban is megtalálhatóak. De a kedvencek között van a Gondri-sorozat, a Terka mesék és az olyan klasszikusok is, mint Zelk Zoltán három nyúl című meséje.

- Készültek-e vizsgálatok, tanulmányok a BOOKR Kids gyermekekre gyakorolt hatásáról?

- Természetesen, a nyáron jelent meg a Szegedi Tudományegyetemmel közösen szerkesztett kötetünk, A könyvek életre kelnek - Bevezetés az interaktív könyv elméletébe és gyakorlatába a BOOKR Kids alkalmazásaival, amelyben egy esettanultmányt is olvashatnak az érdeklődők. A tanulmányt az SZTE Művészettel az oktatásért kutatócsoportja a MOME és az ELTE bevonásával végezte el 500 diákon tesztelvel. A tanulmányból kiderül, hogy az interaktív könyvek esetében fontos, hogy megfelelően elhelyezett vizuális ingerekkel gazdagítsuk a történeteket, amelyek nem háttérbe szorítják, hanem segítik a narratíva értelmezését.

- Elsősorban a szórakozás, a hasznos időtöltés és az olvasás megszerettetése a cél, vagy esetleg az oktatásban is megjelenhet ez az innovatív módszer?

- Már elérhető az új alkalmazásunk, a BOOKR Suli, amely kifejezetten oktatási intézmények számára fejlesztett applikáció. Az alkalmazás egy interaktív mese, vers- és mondókagyűjtemény, amely az anyanyelvi és a digitális kompetenciák fejlesztését támogatja. A BOOKR Suli célja, hogy motiválja az olvasóvá nevelést, továbbá támogassa a készségszintű olvasást és a szövegértést. A digitális pedagógiai módszertani eszközcsomag az 1–6. évfolyamos magyar nyelv és irodalom kerettantervvel és az arra épülő olvasókönyvekkel összhangban került kialakításra. Ezt a csomagot már több oktatási intézmény is megpályázta. A BOOKR Suli interaktív történetei ötvözik a hangoskönyvek, az animált e-könyvek és a képességfejlesztő játékok jellemzőit.

- Mesélne a rövid és hosszú távú terveikről? Milyen újdonságokra számíthatunk Önöktől?

-2019-ben Kínában és Németországban is terjeszkedünk. Ezzel már öt piacon leszünk jelen a világban, hiszen Csehországban és Norvégiában is megjelent már az alkalmazás-családunk. De a legnagyobb szerelemprojekt a következő évre minden bizonnyal a fejlesztési vezetőnkkel közösen megálmodott tabletállvány, amely 3D nyomtatóval készül, lapra szerelhető és egy augmented reality megoldással mikroszkóppá alakítható. Ebben az évben már volt szerencsénk prezentálni az ötlet prototípusát Dubajban, az EDEX konferencián. Az ottani közönség imádta, reméljük, hogy ez itthon sem lesz majd másként.

BOOKR Kids Facebook oldal

 Végül egy kis ízelítő a BOOKR Kids világából:

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!