ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Reflexek és mozgásfejlődés

2018.06.21.

Reflexek és mozgásfejlődés

A csecsemő jól működő reflexekkel születik, melyek közül több már a méhen belül is aktív.

A csecsemő jól működő reflexekkel születik, melyek közül több már a méhen belül is aktív. Az elemi reflexek az életben maradáshoz szükségesek, az agytörzs (legősibb agyterület) irányítása alatt állnak és a környezet ingereire azonnal sztereotip válasszal reagálnak. A korai fizikai tapasztalás mellett a korai tanulás alapjait is megteremtik.

Elemi reflexektől a „tudatos” mozgásig

Az elemi reflexek feladatukat betöltve az idegrendszer érésével, fiziológiásan leépülnek, teret adva az agykéreg által irányított „tudatos” mozgásfejődésnek. A reflexek gátlása, együtt jár a nagymozgások megjelenésével, amik az elemi reflexeket tovább gátolják.

Reflexek és a mozgásfejlődés

A nagymozgások (forgás, kúszás, mászás) tovább gátolják az elemi reflexeket, segítik az idegrendszer érését. Ezért fontos hogy ne maradjon ki egy ki lépcső sem a mozgásfejlődésből. Az elemi reflexek fennmaradása éretlen, esetlen mozgáshoz vezethet, gátolhatja a mozgásfejlődést.

Néhány fontosabb elemi reflex:

Babinski:
Ha a baba talpát végigsimítjuk, akkor a lábujjak szétnyílnak, majd begörbülnek. Születésekor megléte és későbbi megszűnése a megfelelő neurológiai állapot mutatója. 8-12 hónapos korban tűnik el normális estben.

Elemi járás:
Ha a babát vízszintes felület fölött, felegyenesedve tartjuk, akkor ritmikus lábmozgásokat végez. 2 hónapos kor körül tűnik el.

Fogó reflex:
Amikor egy ujj, vagy más tárgy megérinti a csecsemő tenyerét, akkor ujjai köré fonódnak. Születéskor a normális neurológiai státusz mutatója. Korábbi evolúciós szinten fontos eszköze volt az életben maradásnak a kapaszkodás.3-4 hónapos kortól felváltja az akaratlagos fogás.

Kereső reflex:
Ha a csecsemő arcát megérintjük, akkor fordítja a fejét és nyitja a száját. Jelentősége abban áll, hogy a szopás, a táplálkozás egyik eleme. 3-6 hónapos korban tűnik el.

Szopó-reflex:
A csecsemő szopni kezd, ha valamit a szájába tesznek. A szopás alapvető eleme. Az akaratlagos szopómozgás váltja fel.

Mohácsi Petra , DSGM szakgyógytornász 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!