ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

MOZGÁSFEJLŐDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA

2018.07.15.

MOZGÁSFEJLŐDÉS HÓNAPRÓL HÓNAPRA

A mozgás és az érzékelés megnyilvánulásai, már embrionális és magzati korban is megfigyelhetőek

A mozgás és az érzékelés megnyilvánulásai, már embrionális és magzati korban is megfigyelhetőek. A szívverés után az első reflexes mozgások, már a 7.-8. embrionális héten tapasztalhatóak.A 10. héten elindulnak a belső indíttatású mozgások, végtagmozgások, forgás, szájmozgások. A 14 héten elindulnak a nagymozgások, amik az édesanya számára a 16.-18. héten válnak érezhetővé. Az elemi reflexek nagy része redukáltabb formában, de már jelen vannak (ezek majd a születéskor a szülőcsatornában való mozgás hatására fognak felerősödni). A 15 hét után, megjelennek az újszülöttre jellemző mozgásformák. 24.héten légzőmozgások figyelhetőek meg.

MÉRFÖLDKÖVEK

A magzat idegrendszerét a 12.héten ugrás szerű fejlődés jellemzi. Ekkor fejlődik legintenzívebben a nagyagy, a kisagy és az idegsejtek száma is intenzíven gyarapodik.
A másik meghatározó szakasz 7. magzati hónap, ekkor veszi kezdetét a velőhüvelyesedés, ami a második életévre fejeződik be.

IDEGRENDSZER FEJLŐDÉSÉNEK TÁMOGATÁSA

Az idegrendszer fejlődése ingerek hatására történik. 
Magzati korban a hallás és az egyensúlyszerv nagyon korán képes felvenni az ingereket. Ezeken az érzékszerveken keresztül tudunk direkt kapcsolatot teremteni a magzattal.

Minél több optimális életkorának megfelelő inger, annál több tapasztalásra és ezen keresztül tanulásra van lehetősége a magzatnak. Minden információ a korábban szerzett tapasztalatokra épül, minél több a tapasztalat annál hatékonyabb a későbbi alkalmazkodási képesség.

OPTIMÁLIS INGEREK (zene és a mozgás)

A méhen belüli életben a méhet körbeszövő véredények hangja, a lélegzetvétel, a járásból származó hangok, a táplálkozással kapcsolatos hangok mind hasonlítanak a zene struktúrákhoz a harmóniához a melódiához és a ritmushoz.
Az édesanya mozgása pedig a ritmushoz hasonlít és az egyensúlyszervnek biztosít megfelelő ingereket.


HASZNOS TANÁCSOK KISMAMÁKNAK

A korábbiakból megtudhattuk, hogy miért hasznos:
a zenehallgatás 
a tánc
a hintaszék 
a mozgás
Ezek mind optimális fejlődéshez szükségek ingereket biztosítanak a fejlődő magzat számára.

KISMAMATORNA

Panaszmentes várandósság esetén, gyógytornász irányítása alatt végzett torna a várandósság 12.hetétől ajánlott.

Kismamatorna részei:

kíméletes, körültekintő izomerősítés
relaxáció
szülés alatti légzés tanítása
intim torna
vénás torna

EGÉSZSÉGES MAMA EGÉSZSÉGES BABA

Kóros anyagcsere folyamatok

A mozgás és a torna segít elkerülni azokat a kóros anyagcsere állapotokat, mint a túlsúly, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a terhességi mérgezés.
Ezek a kórképek növelik a koraszülés kockázatát, ami éretlen idegrendszert eredményez és melegágya a csecsemőkori mozgásproblémáknak.


Élvezeti szerek

A túlzásba vitt koffein fogyasztás, a dohányzás az alkohol és drog használat a magzat fejlődő idegrendszerében visszafordíthatatlan károkat okoz.

CSÁSZÁRMETSZÉS/TERMÉSZETES SZÜLÉS

Sokat hallunk programozott császárról, nyilván itt nem a magzat és az édesanya életét megmentő beavatkozások ellen, hanem a természetes szülés mellet szólunk. 
Az elemi reflexek egy része a szülőcsatornában kapcsol be, ha ez a tapasztalás kimarad a magzat életéből akkor ez hatással van életére. 
Fennmaradhatnak kóros reflexek vagy éppen nem kapcsolhatnak be elemi működések, amik gátolhatják a fejlődést.

"AZ ANYAMÉH AZ ÉLET ELSŐ ISKOLÁJA"

Az méhen belüli időszak egyedülálló lehetőség arra, hogy megelőzzük a szellemi és fizikai zavarokat. Az anyaméh az „élet első iskolája”, amit a gyermek itt átél, az már fizikai tapasztalás, tanulás. Ez az érzékszervi és tapasztalati úton szerzett tanulás pedig megalapozza a későbbi hagyományos értelemben vett tanulást.

Mohácsi Petra , DSGM szakgyógytornász 

Csatlakozz Fb oldalunkhoz, hogy:
- írásaink, letölthető szakmai anyagaink eljussanak Hozzád! 
- tagja legyél egy olyan közösségnek, ahol értik a Te helyzetedet, gondjaidat és örömeidet!
- megmutassuk a munkáltatóknak, milyen sok édesanya számára lenne megoldás az atipikus foglalkoztatás és elsőként értesülj ezekről az álláshirdetésekről!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!