ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Léteznek e "lusta"babák?

2018.07.24.

Léteznek e "lusta"babák?

A koragyermekkorban (0-2 éves kor) az ismeretszerzés az érzékelés és a mozgás útján történik!

Genetikai kód

A koragyermekkorban (0-2 éves kor) az ismeretszerzés az érzékelés és a mozgás útján történik (J. Piaget: Fejlődéslélektan). A gyermekek úgy tesznek szert ismeretekre, hogy cselekvőleg hatnak környezetükre.
A csecsemő ezen képessége genetikusan kódolt, a gyermek már a méhen belül mozog és ingerkereső. A legelső spontán aktív mozgások már 14 hetes korban műszerekkel érzékelhetőek (Salamon Jenő).
Ebből az következik, hogy az érzékelésre és mozgásra programozott csecsemő nem lehet:
lusta, 
megfontolt, 
óvatos,
túltáplált, hanem NEM KÉPES A MOZGÁSRA!

Megkésett mozgásfejlődés "lustaság"háttere

Kóreredettől függetlenül, minden mozgató apparátust(idegrendszer, vázizomzat) érintő sérülés inaktivitáshoz vezet.
Az inaktivitás azaz a mozgáshiány következtében az izmok zsugorodnak, tovább gátolva a mozgást, csecsemő esetében a tapasztalatszerzés tanulás fejlődés lehetőségét.

Ezt a jelenséget mi is megtapasztalhatjuk. 
Ha ülő munkát végzünk, vagy balesett miatt rögzítést kapunk, nem tudjuk kihasználni izületeink nyújtotta mozgásszabadságot, akkor arra az izmok zsugorodással reagálnak, mechanikai akadályát képezve a mozgásnak. A zsugorodott izmok tovább gátolják a mozgás lehetőségét és kialalul az önmagát erősítő folyamat.

Csecsemők esetén, miert nem késlekedhetünk?

A csecsemők mozgásfejlődése egyedi variációkat mutat. De vannak ésszerű határok! Tartsuk szem előtt, hogy 
minden funkció kialakulásásnak rendelt ideje van, amikor az idegrendszer nyitottabb a genetikusan kódolt soron következő mozgásforma kialakítására és az ingerek befogadására.(David Hubel-Torsten Wiesel, Journal of neurophysiology , 1965, 206:419-36.) Ha az erre fogékony időszak elmúlik, erre a hiányos struktúrára fog minden egyéb funkció is épülni.

Amikor az idő ellenünk dolgozik

• A gyermek, „nem, nem akar mozogni, hanem nem képes rá”, a megerősítés hiányában motiválatlan lesz és egy idő után fel is adja a próbálkozást.

• Az idő múlásával a gyermek testtömege nő, a mozgáshiány következtében viszont izomereje nem, ez tovább gátolja a mozgás lehetőségét.

• Az idegrendszer érését a nagymozgások segítik, a mozgáshiány következtében esetén fennmaradnak az elemi reflexek és így nem tud érvényesülni az agykéreg által irányított tudatos mozgásfejlődés, tovább hátráltatva a mozgásfejlődést.

• A nagymozgások egymásutániságának hiányában (forgás, kúszás, mászás, járás) nem alakul ki az agyféltekéket összekapcsoló neuronhálózat, ami részfunkció zavarokat okozva gátolja a kognitív funkciókat is.

A Dévény módszer segíti a természet munkáját

A Dévény módszer a mozgás mechanikai akadályainak (izom zsugorodás) elhárításával és az idegrendszert stimuláló hatásával előkészíti és lehetővé teszi a funkciót.” 
Képes a rendellenes helyzetekben rögzült izom-ín - és kötőszövetrendszert fellazítani és kóros helyzeteiből kimozdítva normál pozíciója felvételére szoktatni. 
Az izomzatnak ezzel a pozitív irányú passzív átrendezésével elhárítja a mozgás mechanikai akadályait. (Dévény Anna)
Képessé teszi a gyermeket, a mozgásra, a tapasztalatszerzésre, a tanulásra és arra, hogy kibontakoztassa veleszületett képességeit.

Mohácsi Petra , DSGM szakgyógytornász 

Csatlakozz Fb oldalunkhoz, hogy:
- írásaink, letölthető szakmai anyagaink eljussanak Hozzád! 
- tagja legyél egy olyan közösségnek, ahol értik a Te helyzetedet, gondjaidat és örömeidet!
- megmutassuk a munkáltatóknak, milyen sok édesanya számára lenne megoldás az atipikus foglalkoztatás és elsőként értesülj ezekről az álláshirdetésekről!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!