ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

A pozitív kommunikáció ereje

2018.06.30.

A pozitív kommunikáció ereje

Minél nagyobb egy gyermek, annál inkább válik a beszéd a vezető kommunikációs eszközzé a szülő-gyermek kapcsolatban.

Minél nagyobb egy gyermek, annál inkább válik a beszéd a vezető kommunikációs eszközzé a szülő-gyermek kapcsolatban. Míg egy kisbabát felveszünk, ringatunk, babusgatunk, később ez a fajta nonverbális kapocs egyre markánsabban válik verbálissá. Azáltal formálódnak a gyerekeink, amiket és amilyen módon beszélünk hozzájuk. Jó lenne ezt a folyamatot minél inkább lelassítani, és a sok utasítgatás, érvelés, hegyi beszéd helyett gyakrabban alkalmazni az ösztönösebb, természetesebb kommunikációs eszközöket, mint például a mosoly, a nevetés, a szemkontaktus, vagy éppen az ölelés.

Ne csak beszélj hozzá, figyelj rá!

Egy gyerekhez a legközelebbi út a személyes figyelmen keresztül vezet. Gondoljunk csak egy hétköznapi szituációra, amikor már ötödszörre kérjük a gyereket, hogy induljon kezet mosni, mert kész az ebéd. Egy szimpla verbális utasítás sokkal könnyebben megy el a gyerek füle mellett, mint ha mindezt a személyes figyelemmel egybekötve kérnénk. Tehát odamegyünk hozzá, felvesszük a szemkontaktust, és kedves hangnemben megkérjük rá. A szót nem fogadás mögött nagyon gyakran a figyelemfelkeltés áll, a gyerek a „rossz” viselkedéssel csikarja ki szüleiből az odafigyelést.

A családi minta

A gyerekek a szüleiktől, testvéreiktől tanulnak meg beszélni. Azokat a szavakat, frázisokat, és kommunikációs stílust fogják ők is magukévá tenni, amit otthon hallanak. Ezt a spektrumot a bölcsibe/oviba járás némiképp bővíti, de a kommunikációs stílus magvát otthonról hozzák a gyerekek, nagyobb korukban is. Ha otthon szépen kérjük egymást (akár a párunkat, akár a gyereket), ők is megtanulnak, szépen kérni. Ha otthon utasítjuk egymást, a gyerek is követelőző lesz a kortársaival szemben. Ha otthon kiabálunk, a gyerek számára is természetes lesz a kommunikáció, ezen formája. Azzal, hogy hogyan, milyen stílusban beszélünk otthon, a gyerekek nagyon sok mindent tanulnak. Tanulnak tiszteletet, megértést, türelmet, konfliktuskezelést.

A beszélgetés ne váljon kényszerré

A legtöbb szülő kíváncsi arra, hogy mi történt gyermekével aznap az oviban, iskolában. A gyerekek többsége azonban nem úgy/nem olyankor szeretne erről beszélni, ahogy a szülei kérdezik. Nem is érdemes faggatózni, mert csak ellenállást szül a gyerekben. Ezt érdemes korán megtanulnunk szülőként, hogy mire tinédzserkorú lesz a gyerekünk, ne erősítsük az ellenállást. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell beszélni a gyerekeinkkel arról, hogy mi történt velük a nap folyamán! De igyekezzünk az ő ritmusukban tenni mindezt. Ha ők az esti fürdés közben mesélnek a napjukról, figyeljünk oda rájuk akkor! Ha ők a játék, mese közben élik újra az aznapi történéseket, legyünk rájuk nyitottak! A lényeg, hogy ha egy gyerek el akar nekünk mondani valamit, arra mi nyitottak legyünk. Bárhol, bármikor. Ha mindig száz felé sietünk, szól a rádió, és még a telefonunkat is babráljuk, a gyerek nem érzi majd, hogy mondandója meghallgatásra kerülne. Teljes joggal…

Használjuk ki a pozitív kommunikáció erejét, mert bizony hosszútávra megalapozza a szülő gyerek kapcsolat minőségét.

Hermán Noémi

Klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta

Csatlakozz Fb oldalunkhoz, hogy:
- írásaink, letölthető szakmai anyagaink eljussanak Hozzád! 
- tagja legyél egy olyan közösségnek, ahol értik a Te helyzetedet, gondjaidat és örömeidet!
- megmutassuk a munkáltatóknak, milyen sok édesanya számára lenne megoldás az atipikus foglalkoztatás és elsőként értesülj ezekről az álláshirdetésekről!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!