ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

A gerincferdülés kapcsolata a mozgásfejlődéssel

2018.08.17.

A gerincferdülés kapcsolata a mozgásfejlődéssel

A gerincferdülés (scoliosis) a gerinc oldalirányú görbületeinek elváltozásával és gyakran torzióval (a csigolyaoszlop tengelye körüli elcsavarodásával) együtt járó kórkép. Lányoknál gyakrabban fordul elő és a növekedési időszakokban sokat romolhat.

 

 

A gerincferdülés (scoliosis) a gerinc oldalirányú görbületeinek elváltozásával és gyakran torzióval (a csigolyaoszlop tengelye körüli elcsavarodásával) együtt járó kórkép. Lányoknál gyakrabban fordul elő és a növekedési időszakokban sokat romolhat.

 

Gyökerek a csecsemőkorban?!

 

I. A gerincferdüléses gyermek kórtörténtében, gyakran szerepel a csecsemőkori tónuszavar (normál izomtónustól eltérő fokozott, vagy renyhébb izomtónus).

A tónuszavar gátolja a csecsemő természetes mozgásfejlődését, ezáltal a vázizomzat megerősödését, a gerincoszlop megfelelő támasztását. 

 

II. A gerincferdülés másik csecsemőkorból eredeztethető oka a torticollis=ferde nyak deformitás. A nyak kényszertartása a gerinc más szakaszainak a  kompenzáló görbületét okozhatja, ami gerincferdüléshez vezet.

 

III. Erőltetett mozgások, ártalmas eszközök használata.

 

Mind a tónuszavar, mind a ferde nyaktartás deformitás diagnosztizálása és kezelése szakember feladata. Az egészséges mozgásfejlődéshez szükséges környezeti feltételek megteremtése viszont a szülő hatáskörébe tartozik.

 

 

TANÁCSOK SZÜLŐK SZÁMÁRA

 

Információs terhelés

Manapság túl sok az információ, a laikus szülőnek nehéz eligazodni ebben az útvesztőben. Ezért fontos, hogy a kisgyermeket gondozó orvosi team (gyermekorvos, ortopédus, védőnő, gyógytornász) tagjainak szakértő segítségét fogadjuk el. Ugyanis a korai terápia a leghatékonyabb. 

Ne késlekedjünk, a kisgyermek nem kinövi, hanem belenő az elváltozásba.

Hordozás 

Semmiképp nem a korai kötődés ellen, hanem a csecsemő egészséges mozgásfejlődése mellett szól az érv, hogy a kis csecsemőket ideálisan 6 hónapos korig, akkor hordozzuk, ha szükséges (a tónuszavarban szenvedő gyerekeknél ez csak az önálló üléskor tanácsos). Lehetőség szerint babakocsiban szállítsuk a kisdedet (a vízszintes testhelyzet biztosítja a szabad mozgást, de a gerinc számára tehermentesített helyzet). A csecsemő kifelé fordított hordozása nem tanácsos.

Erőltetett mozgások

Ne ültessük, ne állítsuk idejekorán a kisbabát. Csak arra van a csontozata és az izomzata felkészülve, amit saját magától végez. Sokszor az ültetés állítás erőltetése, a kúszás és a mászás kimaradásához vezet, ezek a mozgások szükségesek a gerinc függőleges terhelésre való felkészüléséhez.

Káros eszközök

Számos eszköz van kereskedelmi forgalomban, amik látszólag nagy segítséget nyújt a család számára. Ilyen a pihenőszék, rugós hinta, babykomp. Ezek az eszközök a még ülni nem képes csecsemő gerincét túlterhelik. A kisgyermek élvezi ezeket az eszközöket, mert segítségükkel több mindent lát és éppen ezért egy idő után ki is követeli az ültetést állítást. 

Biztosítsunk megfelelő teret és motivációt a szabad mozgásra. 

 • 3-6 hónapos babát rakjuk körbe játékokkal így motiválva a forgásra
 • 7-9 hónapos korban a kúszást, mászást segíti a csúszós felületek szőnyeggel borítása
 • az álló járó baba utcai cipőjének kiválasztásakor legyünk körültekintőek (rugalmas talp-stabil kéreg)
 • biztosítsunk a szabad mozgás lehetőségét
 • ne féltsük túl a kisgyermeket, az elesés is a mozgásfejlődés természetes velejárója 

Nagyobb korban a sport

A gerincferdülés esetén az alkalmazott analitikus gimnasztika, és a gyógytorna mellett fontos a rendszeres sport, törekedjünk a gerinc szempontjából szimmetrikus mozgásformákra (úszás).

Jobb félni, mint megijedni

 

A szülő nem szakember, de van lehetősége megfigyelni gyermekét. Ha a gerincferdülés gyanújelei észleli, akkor feltétlenül forduljon ortopéd szakorvoshoz. Inkább legyen alaptalan a félelmünk, mint hogy az idő ellenünk dolgozzon. A korai felismerés és terápia sokkal

kíméletesebb és eredményesebb.

 

Gerincferdülés gyanújelei:  

 • álló helyzetben az egyik váll feljebb van, mint a másik
 • egyik lapocka elemelkedik
 • hátulról nézve a karok a törzzsel nem egyforma szöget zárnak be
 • hát vagy mellkas egyik oldalon magasabban áll
 • kulcscsont eltekeredése
 • nem a ruhák vannak elszabva, hanem a kisgyermek aszimmetrikus

Mohácsi Petra

 DSGM szakgyógytornász

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!