ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

„Repülözős” babák a reflexek rabságában?!

2018.06.21.

„Repülözős” babák a reflexek rabságában?!

A köznyelven „repülőzésnek” hívjuk, amikor a csecsemő hason fekve karjait nem alkartámaszban, hanem oldalra csapva, súlyosabb esetben törzse melle leszorítva tartja.

A köznyelven „repülőzésnek” hívjuk, amikor a csecsemő hason fekve karjait nem alkartámaszban, hanem oldalra csapva, súlyosabb esetben törzse melle leszorítva tartja. Ez a jelenség, a laikus szemlélő számára, tévesen az erős hátizmok benyomását kelti. Ha ennyire erős a csecsemő, akkor miért sír és erőlködik ebben a testhelyzetben, miért nem tűri a hason fekvést? Ennek az oka a szimmetrikus tónusos nyaki reflex fokozott formája, az opisztotónus (dr. Bod Mária).

Miért jelent ez problémát?

Az opisztotónus és más reflexek az agytörzs irányítása alatt állnak, automatikus jelenségek. Ha rendelt feladatukat betöltik, le kell épülniük, teret adva az agykéreghez kötött, azaz a magasabb rendű agyterületek működésének. Éretlen idegrendszer esetén, ez a fiziológiás folyamat nem következik be. Gátolva a mozgásfejlődést.

Hogy gátolja a „repülőzés”azaz az opisztotónus a csecsemő mozgását?

A fokozott reflexjelenség hátra feszített helyzetbe kényszeríti a csecsemő nyakát, törzsét végtagjait, gátolva az alkartámaszt és a helyes fejtartás, ami elemi feltétele a törzs és nyakizmok megerősödésének és a soron következő mozgásforma a forgás megalapozásának. Nem csak a pár hónapos csecsemő, hanem a felnőtt sem tud hosszasan kitartott karokkal hason feküdni, a forgást pedig lehetetlen kivitelezni ebből a testhelyzetből, hiszen az oldalt lévő karok a mozgás fizikai akadályát képzik.

Mi a megoldás?

A probléma magától nem oldódik meg. A speciális gyakorlatokkal, testhelyzetekkel megtörhető a kóros reflex. Speciális manuális technikával rendezhető az izomzat tónusa, az inakon keresztül stimulálható az idegrendszer. Lehetővé válik az alkartámasz, elhárul az akadály a soron következő mozgásforma, a forgás útjából. Minél korábban kezdjük a kisgyermek kezelését, annál hatékonyabban tudjuk kihasználni a képlékeny idegrendszer által nyújtott lehetőségeket és annál gyöngédebb a megoldáshoz vezető út is. A kisgyermek rákerül a genetikailag idegrendszerbe kódolt mozgásfejlődés útjára, fejlesztheti képességeit és felfedezheti környezetét.

Mohácsi Petra

 DSGM szakgyógytornász

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!