ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Tudatosan, vagy bűntudatosan!

2018.07.25.

Tudatosan, vagy bűntudatosan!

Amikor a klimax elleni tablettát egy harmincas éveiben járó hölgy reklámoz boldog mosollyal és egy modell már „plus size”-nak számít 38-as ruhamérettől, akkor egy hús-vér nőnek, amolyan életszagúnak, egyre nehezebb megőriznie az önbizalmát.

Amikor a klimax elleni tablettát egy harmincas éveiben járó hölgy reklámoz boldog mosollyal és egy modell már „plus size”-nak számít 38-as ruhamérettől, akkor egy hús-vér nőnek, amolyan életszagúnak, egyre nehezebb megőriznie az önbizalmát.

Persze tudjuk jól, miről szól a történet: marketingről, profitról és illúziókról, arról, hogy a tablettától majd úgy nézek ki, mint 30 évesen, jobb esetben úgy, ahogy a harmincas modell a reklámból. Ja, hogy nem sikerült? Szedjél többet, másikat, drágábbat..vagy?

Tudjuk, hogy jelenleg a fiatalság, szépség, gazdagság, meg a toronyóra lánccal a nyerő. Előbbiekből az első garantáltan elmúlik, sőt a szépség is a „korához képest jól néz ki” kategóriába kerül..elkerülhetetlenül. Egy negyvenes nő már öregnek érzi magát, a negyvenes ruhaméretű dagadtnak, és aki nem tudja kifizetni a drága kozmetikumokat – pedig „megérdemli”! – az csúnyának? Tényleg akkor vagy  jó anya, ha a gyermek már a hasadban tanulja az angolt, az óvodában már lovagol, síel és fejen állva is tud olvasni? Nem szoptattad 6 éves koráig, sőt még bölcsibe is vitted? Hmm..hát ne csodálkozz, ha pszichológus kell majd neki! Te nem a biopiacon vásárolsz? Hát tényleg ennyit sem ér neked a családod egészsége?  Folytassam?  Mert bizony már fiatal, csinos, gazdag és sikeres nőtől is hallottam panaszt, hogy nem tud olyan jó anya és feleség lenni, mint a „híresgazdagceleb", akit lefotóztak a konyhában, amint épp sütikét süt(?) jól fésülten és szuper manikűrrel.

Naivitás lenne azt gondolni, hogy majd változni fog az "üzenet", amivel akarva-akaratlan szembesülünk naponta tucatszor. Az üzenet, ami a szuper nőről szól. A baj az, hogy egyre többen hiszik el, hogy igaz. Sőt még akkor is, ha tudatosan elutasítjuk, de érzelmileg a hatása alá kerülünk, szorongások és bűntudat melegágyául szolgál, és önbeteljesítő jóslatként kezd működni.

A folyamat összetettebb, de a lényege egyszerű: ha egy elvált, két gyermekes anyuka, aki mindemellett csinos, okos nő elhiszi azt, hogy ő már „nem kell senkinek”, akkor minden mozdulata, gesztusa és nézése ezt fogja közvetíteni, így valóban senki nem mer/akar majd kapcsolatot kezdeményezni vele.

Mi a megoldás? Nem tudom, de a humor – mint a legtöbb esetben – itt is segíthet. Mielőtt erőt vesz rajtunk a „lúzer vagyok” érzése, tegyük fel a kérdést, amit a hűtlenségen kapott férj a feleségének tett fel: „A szemednek hiszel, vagy nekem drágám?”. Jelen esetben azonban ne a szemünknek higgyünk. Legyünk tudatosak és éljünk a gyanúperrel, hogy amit látunk - amit el akarnak hitetni velünk - annak bizony a fele sem igaz, mert az a bizonyos „nő” – akihez magunkat hasonlítjuk - csak a photoshop világában létezik!

 Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz a linkre kattintva!

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!