ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Női krízisek és élethelyzetek

2018.06.30.

Női krízisek és élethelyzetek

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén?

Almodovar 1988-as filmjében - Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén - a művészet eszközeivel mutatta meg a női lét kríziseit. Lássuk, pszichológiai értelemben mi a krízis, és vajon lehet-e normális, sőt természetes egy krízisállapot?

A mélység

A krízis olyan feszült, fájdalmas állapot, mely fenyegetettség, kilátástalanság és elveszettség érzését okozza, magában hordozza a pozitív és a negatív irányba történő változást is, fordulópontot jelent az egyén számára, mely tovább terheli problémamegoldó kapacitását, elégtelenség érzését okozza. (Lidemann)

Normatív krízisek

A pszichológiában normatív krízisnek nevezzük azokat az állapotokat, melyek ugyan nehéz életszakaszok, olykor meg is haladják a megküzdési képességeinket, mégis természetes részei életünknek. Ilyen krízis többek között a kamaszkori identitáskeresés, a felnőtté válás, a gyermekvállalás, az életközépi válság, vagy a klimax időszaka, illetve az időskor krízise is. Ezen krízisek időpontja és jellemzői természetesen nagyon személyesek és szubjektívek, mégis vannak általános jellemzői. Ezen krízisek egy része hormonális változások által is befolyásolt életszakasz, mely a pszichés állapotra is jelentős hatással bír.

Az egyéni sors krízisei (nem normatív krízisek)

 Egyes élethelyzetek - melyek krízishelyzethez vezetnek – bekövetkezése nem szükségszerű és nem kötődik életkorhoz. A leggyakoribb krízist kivált ok a veszteség, ami lehet egy szeretett személy halála, betegség, válás, vagy a munkahely elvesztése.

A női lét krízisei

Akár a normatív, akár az egyéni sors kríziseket elemezzük, jelentős különbséget találunk a nemek között. Ezen különbségek részben a hormonális hatásoknak köszönhetőek, de jelentősebb a nemi szerepek, a társadalmi normák és elvárások hatása. A női krízisállapotokban jellemzően sérül, vagy háttérbe szorul a női lét, a női szerep. Ráadásul nőnek lenni krízis nélkül sem egyszerű. Ezen területen jelentős változások történt az elmúlt száz évben. A női szerepek komplexebbek, de egyben  ellentmondásosabbak is lettek. A nők egyre „keményebbek”, de egyre keményebb feladatot is jelent az elvárásoknak – gyakran saját elvárásainknak – való megfelelés. A női szerepek feladatainak teljesítése gyakran annyi időt és energiát igényel, hogy a sok szerep közt eltűnik a NŐ. Sokan talán nem is tartják ezt olyan fontosnak. Tévednek. A NŐ az alapja az összes női szerepnek. Ha a női önbizalom és önértékelés csorbát szenved, annak az összes szerepre hatása lesz.

Mi történik, ha eltűnik a nő a női szerepekből?

Az tud igazán szeretetet adni, aki jóban van önmagával. Ráadásul mindez nem is elég. Az tud hiteles szeretetet adni, akit figyel saját magára, aki töltekezik. Az életünk tele van kihívásokkal, olykor nehézségekkel és problémákkal, melyek felemésztik erőforrásainkat – jókedvünket, lelkesedésünket, őszinte mosolyunkat. Ha nem teszünk azért, hogy megőrizzük (visszaállítsuk) egyensúlyunkat, lelki energiatartalékunkat, akkor másoknak sem tudunk őszinte szeretetet adni. Miről is beszélek? Felkelhetek hajnalban süteményt sütni, de mit sem ér, ha másnap feszült és türelmetlen vagyok a családommal. Igent mondhatok minden kérésre, amit aztán látványos rosszkedvvel teljesítek.  Megtehetek mindent a szeretteimért, ha ezt követően éreztetem velük, hogy mekkora áldozatot hoztam értük. Mobiltelefonra cserélt ölelés, tiszta öröm helyett tiszta lakás. Mit ér mindez, ha közben valahol, észrevétlenül elvész a lényeg: az együttlét öröme, a felhőtlen nevetés és egy boldog anya, mintája, vagy egy párkapcsolat, ahol még él a romantika.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

Csatlakozz Fb oldalunkhoz, hogy:
- írásaink, letölthető szakmai anyagaink eljussanak Hozzád! 
- tagja legyél egy olyan közösségnek, ahol értik a Te helyzetedet, gondjaidat és örömeidet!
- megmutassuk a munkáltatóknak, milyen sok édesanya számára lenne megoldás az atipikus foglalkoztatás és elsőként értesülj ezekről az álláshirdetésekről!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!