ELÉG JÓ ANYA!

Pszichológiai és életmód magazin

Csatlakozz Fb oldalunkhoz!

Szakember kereső

Keresett kifejezés:
Helyszín:
Szakember:

Anya állapotának hatása

Az anya állapota és a méhen belül fejlődés

 

A magzatra az anya állapotának biokémiai változásai is hatással vannak.  Testében olyan tényezők is előidézhetnek kémiai változást, mint a gyermek iránti attitűdje, érzelmi állapotai, az általa evett ételek,  és általános egészségi állapota.

                       

1. Az anyai attitűdök és a pszichológiai stressz hatásai

Az 1960-as, 70-es években Csehszlovákiában folytatott kiterjedt vizsgálat szerint az anya negatív attitűdje erősen befolyásolta a méhen belüli fejlődést, sőt a kisgyermekkori fejlődést is. Henry David (1981) 220 olyan gyermek éltét követte nyomon, akik anyja a terhesség alatt kétszer is kérelmezte az abortuszt.  A kontroll csoporthoz (hasonló életkor, körülmények, stb) a nem kívánt babák születési súlya kisebb volt,kevesebbet szoptak és több orvosi segítségre volt szükség. Több nehézségük volt az iskolában és tizenévesen gyakrabban irányították őket pszichiátriai ellátásba. David és munkatársai több európai országban is végzett vizsgálatokat, melyek szintén hasonló eredményt hoztak, a nem kívánt babák felnőtt emberként is veszélyeztettebbek voltak pszichológiai problémákkal szemben.

 

A szívesen látott babák esetében is hatással van az édesanya által tartósan megélt stressz, hisz ez esetben az anya szervezete olyan hormonokat termel (adrenalin, kortizon), melyek átjutnak a méhlepényen és mérhető hatást gyakorolnak a magzat mozgási aktivitására.

 2.A táplálkozás hatása a méhen belüli fejlődésre

A méhen belül a magzat az életben tartó és a fejlődéshez szükséges tápanyagok szempontjából teljesen az anyára van utalva.  A kutatások szerint egy terhes nőnek napi 2000-2800 kalóriát kell elfogyasztania jól kiegyensúlyozott, minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrendben. Az anya alultápláltságának hatásait nehéz vizsgálni, hisz jellemzően egyéb tényezők (pl. rossz egészségi állapot) is kapcsolódik hozzá, ugyanakkor háborúk és éhínségek idején megfigyelték, hogy az alultáplált anyukák babái átlagosan 500 grammal kisebbek, nagyobb valószínűséggel koraszülöttek. A táplálékhiány a terhesség első három hónapjában központi idegrendszeri rendellenességekhez, koraszüléshez, vetéléshez vezet. Az utolsó három hónapban a táplálék hiánya a  magzat növekedését gátolja, kisebb születési súlyt eredményez.

 

3. Teratogének: a születési károsodások környezeti forrásai

A méhen belüli fejlődő szervezetre fenyegetést jelentenek a teratogének – olyan környzeti tényezők, melyek eltérítik a normális fejlődést és súlyos rendellenességekhez, akár halálhoz is vezethetnek. A leggyakoribb teratogének között egyes drogok, alkohol, dohányzás, fertőzések, sugárzás és a környezetszennyezés szerepel. Talán kevésbé ismert, de néhány gyógyszerről is kiderült, hogy rendellenességeket okoznak a fejlődő szervezetben, mint pl. a mesterséges hormonok, skizofrénia kezelésében használt klórpromazin, és  a nyugtató Seduxen, nagy adagban még az aszpirin is okozhat problémákat.  Minden gyógyszer bejut a  fejlődő magzat vérkeringésében, ezért a terhes nőknek minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni, mielőtt bármiféle recept nélkül kapható gyógyszert bevesz!

Az összefoglaló  Michael Cole, Sheila R. Cole Fejlődéslélektan c. könyve alapján készült! (Osiris Kiadó, 2006)